Medebewoners gezocht voor Begeleid Leren Wonen in Hartje Eindhoven

Voor onze dochter Yaoni, een vrolijke meid met downsyndroom, hebben wij een pand op het oog hartje Eindhoven, waarin wij een tijdelijk wooninitiatief willen realiseren voor een aantal jaren. We zijn daarom op zoek naar medebewoners met wie het goed kan klikken. Ze heeft al ervaring opgedaan in een dergelijke setting en wil dolgraag weer zelfstandig wonen onder begeleiding.

Het gaat om een tussenvorm, op weg naar zelfstandig wonen, zoals wij deze ook in het zogeheten Trainingshuis in Veghel hebben gehad. Hier waren 4/5 jong volwassenen vanaf 20 jaar begeleid en getraind in het gezamenlijk wonen en het verrichten van de taken die horen bij het wonen en naar je werk gaan. Oefenen in zelfstandigheid en zelfredzaamheid ter voorbereiding op het wonen in een definitief woonconcept naar keuze. Het gaat dus nogmaals om een twee of drietal jaren.

Als uitgangspunt hebben wij, behalve een goede match met onze dochter, dat de medebewoners overdag niet aanwezig zijn maar dagbesteding/werk  hebben en de weekeinden (voorlopig) naar huis kunnen gaan. Begeleiding en opvang in de weekeinden is op zo’n kleine groep te kostbaar. Met begeleiding en financiering is in dit geval al ervaring opgedaan, waarmee al een grote stap kan worden overgeslagen. Het grootse probleem ligt vaak in het vinden van een pand. In ons geval dienen we slechts (zeer) snel aan te geven of er voldoende bewoners zijn.

Het is een pand uit 1939, centrum Eindhoven, met 4 a 5 kamers en een woonkamer beneden. Voorheen waren hier studenten gehuisvest.

Er is een centrale badkamer boven en een keuken beneden. Het ligt in een buurt met vooral ouderen.

We willen begeleiding bieden via een zorginstelling en denken hierbij in eerste instantie aan Prisma, met wie wij goede ervaringen hebben. Met 4/5 bewoners kan er geen begeleiding zijn in de weekeinden (te duur), maar door de week kunnen wij onze jong volwassenen wel degelijk begeleiding bieden. Wij denken hierbij aan een begeleidersstaak op de hele groep en een slaapdienst.

Graag komen wij zsm in contact met kandidaat medebewoners. In principe gaat het project vrijwel direct van start, vermoedelijk in februari of maart. Woonbedrijf investeert voor ons in een aanpassing van de badkamer en de keuken. Dit hoeft niet lang te duren. Woonlasten pp. circa 450 euro.

Naar ons idee een leuke kans voor mensen die toe zijn aan begeleid zelfstandig wonen of een voorbereiding hierop. De lichte handicap kan dus iets anders zijn dan het hebben van Down en een slechts een lichte ondersteuning behoeven.

Voor de financiële haalbaarheid zal een ZZP3/4 aan te bevelen zijn.

Geinteresseerden graag zsm contact opnemen via
dickdebruijndesign@gmail.com